Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Javornik


Pezdevškova kmetija leži v redko naseljenem Rakovcu pri Grobelnem. Še pred štirimi rodovi je bila kmetija zelo velika, imela je celo lastno lovišče. Zakonodaja in lastniki pa so jo precej spreminjali. Na delu površin Javornikove kmetije je dolina Ločnec, ki je ornitološko zaščitena.

Na Pezdevškovo kmetijo se je leta 1950 preselil Stanislav Javornik in se poročil z Jožefo. Kmetijo sta prevzela leta 1964. Na Javornikovi kmetiji danes živijo Stanko z ženo Zinko, njuni štirje otroci Bernarda, Renata, Valerija in sin Anže ter Stankova mama Jožefa. Hčere se šolajo, sin Anže pa pri svojih 10 letih izkazuje veliko zanimanja za kmetijske stroje. Upajo, da bo z leti vzljubil poklic kmeta in nadaljeval družinsko tradicijo.

Javorniki so delavni ljudje, z občutkom za naravo in živali. Stankov oče Stanislav in mama Jožefa sta začela s prodajo mleka. To je še vedno njihov redni mesečni dohodek, od katerega denar vlagajo v kmetijo. Stanko je od staršev prevzel ljubezen do zemlje in kmetovanja, zato je kmetijo prevzel s polno mero odgovornosti in jo usmeril v tržno pridelavo mleka. Postavili so nova gospodarska poslopja, hlev za prosto rejo so zgradili leta 2001, tudi nov stanovanjski objekt, saj stari objekti niso bili primerni za sodobno tehnologijo. Redijo črno-belo, rjavo in lisasto govedo.

Javornikova kmetija ima 16 hektarjev obdelovalne zemlje, z najeto zemljo pa obdelujejo kar 30 hektarjev. Zastavili so si ambiciozen načrt glede števila goved in pridelave mleka. Izpolnjevanje zastavljenega načrta pa kliče po ponovnem vlaganju v obnovo in povečanje hleva.

Zinka je aktivna članica društva kmetic Ajda. Stanko je predsednik KGZ Šmarje pri Jelšah in predsednik sveta Zavoda za gozdove OE Celje.