Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Jelen


Na kmetiji Žonk je strmo kot strela, pravi gospodar Franc. Čeprav ne bodo nikoli naredili ravnine, 98 hektarjev veliko kmetijo obdelujejo večinoma sami in z velikim veseljem, dobro pa sodelujejo tudi s sosedi in vaščani.

Na kmetiji danes živi in dela tretji rod družine Jelen, ki se je preselila izpod Uršlje gore. Na začetku so bili poznani predvsem po žagi in obdelovanju gozda ter govedoreji, vse dejavnosti so bile predvsem za lastno oskrbo. Nekaj časa so redili pitance, v poznih osemdesetih pa sta se Franc in Marija preusmerila v mlečno proizvodnjo. Nove stroje, nov hlev, mlekovod, prevozni hladilnik in še marsikaj je bilo treba zagotoviti, da sta lahko ponudila kvalitetno mleko. Zadnja leta dosegajo kvoto okrog 95.000 litrov mleka. »Odvisni smo od narave, ki precej vpliva na krmo,« nam pojasnjuje Franc. Vremenske razmere, tudi strmine, udobnost hleva, red, vse to je pomembno za kakovost mleka. Trudijo se, da z osnovno krmo dobijo čim boljšo kvaliteto.

Večino dela opravijo sami, a sosedska pomoč jim ni tuja. »Delamo vsak zase, če pa kdo kaj rabi, radi sodelujemo.« Za kraj jim ni vseeno, zato je Franc tudi dolgoletni član krajevne skupnosti in raznih društev. Pripadnost kraju z delom v društvih izkazujejo tudi njegovi potomci. Na kmetiji delajo s skupnimi močmi, živijo in delajo složno s sinom Janezom in njegovo partnerico Matejo. Za nenapisani red pri hiši poskrbita najmlajša nadobudneža, Žiga in Maja. Franc ideje in načrte za naprej že prepušča sinu in njegovi družini. Razmišljajo, da bi še nekoliko povečali pridelavo mleka in temu primerno posodobili proizvodnjo.