Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Jelen


S spoštovanjem do narave in ljubeznijo do kmetije pri Vovk gospodari Viktor. Kljub velikemu obsegu dela ponosno nadaljuje delo staršev in tradicijo kmetije, pri tem pa mu občasno na pomoč priskočijo brat in sestri.

Viktor pripoveduje, da so se na kmetiji Jelen nekoč ukvarjali z mlečno proizvodnjo in hmeljarstvom. Spominja se, da so imeli v njegovem otroštvu tudi delavce, ki so pomagali pri obilici dela. Tedaj so imeli na kmetiji Jelen le nekaj konj in traktor, ki so si ga delili z Viktorjevim stricem. Otroci so se v prostem času potepali po vasi, poleg tega pa je ogromno časa preživel tudi z živalmi, saj je že kot otrok najraje poprijel za delo v hlevu.

Leta 1969 so na kmetiji Jelen obnovili hlev. Ko je Viktor zaključil kmetijsko šolo v Šentjurju, so leta 1975 kupili prvi traktor. Ker je kmetija majhna in je bilo delovne sile glede na količino dela premalo, je Viktor popolnoma opustil hmeljarstvo in se posvetil izključno mlečni proizvodnji. Spominja se še časov, ko je mama molzla na roke, in pove, da je molža danes lažja, saj imajo na kmetiji od leta 2012 mlekovod.

Viktor je kmetijo vzljubil že kot otrok, zato vztraja pri delu na njej in se zaveda, da se bo na tej poti srečal še z mnogo izzivi. Vsak bo kmetiji pustil svoj pečat.