Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Jezernik


Kmetija Jezernik je prve sledi začela pisati že davnega leta 1769. Kljub težkim razmeram se je ves čas razvijala in postavila trdne temelje za izzive prihodnosti.

Kmetijo ponosno vodi Stanislav z ženo Stanko, pri delu pa jima pomagajo trije sinovi. Kmetija obsega 14 hektarjev, od tega je 9,5 hektarja obdelovalne površine, v hlevu imajo 25 krav molznic.

Stanislav je že kot otrok vedel, da bo ostal doma, na kmetiji in nadaljeval družinsko pot. Učna pot ga je zanesla na kmetijsko poklicno šolo, začetki delovne poti pa so bili razpeti med kmetijo in službo. Pozneje, leta 1985, se je v celoti posvetil delu in razvoju domače kmetije.

Stanislav je ponosen, da se je kmetija kljub težkim razmeram razvijala. Še vedno so živi spomini na leto 1970, ko se je začelo sodelovanje z Mlekarno Celeia, in na začetke, ko je mleko nosil v zbiralnico Kmetijske zadruge Polzela kar v kangli. Na mesec so povprečno prodali 400 litrov, danes 11.000 litrov.

Da se bo delo na kmetiji nadaljevalo, bo poskrbel sin Gregor, ki praktične izkušnje nabira doma, nadgrajuje pa jih z znanjem na srednji kmetijski šoli ter s študijem zootehnike na Fakulteti za kmetijstvo v Mariboru.

Načrti za prihodnost so usmerjeni v nadaljnjo predelavo in prodajo mleka. Skrb za njegovo kakovost in težnja po varnem živilu jih vodi, da pri svojem delu upoštevajo smernice certifikata Pridelano-proizvedeno brez gensko spremenjenih organizmov. Da izzivov ne manjka, pa potrjuje želja po posodobitvi kmetije in vzpostavitvi proste reje.