Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Jezovšek


Kjer lastovke gnezdijo, so dobri ljudje doma. Turistično kmetijo Jezovšek ne obiščejo radi le številni turisti, željni gostoljubnosti in domačnosti, ampak tudi lastovke, saj na njihovi kmetiji gnezdijo že mnogo let.

Kot pripoveduje Boris, so današnjo kmetijo Jezovšek po drugi svetovni vojni kupili njegovi stari starši, za največji razvoj pa so zaslužni njegovi starši, oče Ivan in mama Dragica. Pri tem so v veliko pomoč sin Boris, njegova žena Darja, vnukinje Sergeja, Karin, Tinkara in Tjaša ter Borisovi sestri, ki sta si družini ustvarili v bližini.

Ivan in Dragica sta se začela ukvarjati s proizvodnjo mleka sredi sedemdesetih let, ko je v bližnjem Šmarju pri Jelšah začela obratovati sirarna. Sprva ročno molžo je kmalu zamenjal molzni stroj na vrč, na katerega so molzli mnogo let. Mleko so dolgo vozili v zbiralnico, danes pa imajo lasten bazen in mlekovod, s čimer so si precej olajšali delo. Nekoč je bila za molžo zadolžena Dragica, po končanem šolanju na Kmetijski šoli Šentjur pa je skrb za molžo in krave prevzel sin Boris z ženo Darjo, saj so imeli starši obilico dela z dopolnilno dejavnostjo.

Vseskozi sta se Ivan in Dragica ukvarjala tudi z vinogradništvom in sadjarstvom. Sadovnjak sta nato posekala in posadila trto. Pred dvajsetimi leti sta osnovno dejavnost nadgradila z registracijo turizma na kmetiji. Danes izletniško kmetijo obiščejo številne skupine, ki si želijo dobre hrane in mirnega okolja, s ponosom pove Dragica. S snaho Darjo se trudita, da je hrana, ki jo postrežejo gostom, pridelana čim bolj naravno. Za potrebe izletniške kmetije pridelujeta zelenjavo, pečeta kruh in izdelujeta domače rezance, medtem ko moški del skrbi za odlične suhomesnate izdelke. V prostem času se radi družijo s sorodniki, Boris in Darja pa sta že mnogo let predana člana tamkajšnjega gasilskega društva.