Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Jošt


Dolgoletno tradicijo kmetovanja na kmetiji Adamc danes nadaljujejo Jana, njen mož Štefan ter njuna otroka Kaja in Žan.

Z intenzivno prirejo mleka je začel že Janin oče ter si s svojo naprednostjo in aktivnim delom prislužil ogromno priznanj in pohval. Do leta 1973 je na kmetiji delovala prva zbiralnica, kamor je mleko vozilo tudi 32 kmetov. Želja po povečanju se jim je uresničila dve leti kasneje, ko so zgradili nov hlev. Adamčevi so se od nekdaj ukvarjali tudi s hmeljarstvom.

Jana je na kmetiji pomagala že v mladostnih letih. Svojo pot je nadaljevala na kmetijski šoli v Šentjurju, ki jo je leta 1976 zaključila ter si nabrala mnogo izkušenj in znanja, potrebnega za delo na kmetiji. Štefan je poleg vsakodnevnih opravil hodil tudi v službo.

Na kmetiji pomagata tudi otroka, Kaja in Žan. Starši jima za prihodnost prepuščajo svobodo in ju podpirajo z besedami: »Da so srečni, moramo otrokom prepustiti uresničitev njihove vizije in želja.«

Da dan ni enak dnevu, poskrbijo predvsem druženja v krogu družine in prijateljev ter gasilcev. Jana je aktivna v društvu kmečkih žena. Štefan pa je gledanje televizije že pred časom zamenjal za knjige z zgodovinsko-duhovno vsebino.