Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Jug


Na kmetiji sredi vasi Ličenca ves čas generacije delajo »fkup«, se dobro razumejo, si pomagajo in skrbijo, da je delo pravi čas opravljeno.

Na od nekdaj mešani kmetiji se prepletajo razne dejavnosti, vendar se medsebojno dopolnjujejo in omogočajo pogoje za boljše življenje. Na eni strani je močno gozdarstvo, na drugi mlečna pridelava, redijo tudi bike, domačo kupico pa omogoča vinograd. Marijin mož Ivan je bil dolga leta tudi šofer, odkar je šel v pokoj, pa ji lahko bistveno več pomaga. Številna opravila v hlevu so zdaj njegova skrb, Marija poskrbi za molžo. Mama Neža je šefica »svinjske štale«, se nasmeji Marija, skrbi pa tudi za okusen zajtrk vsako jutro, omamen vonj domačega kruha iz krušne peči, bogato rastoč vrt in druge domače dobrote.

Sin Benjamin je pred nekaj leti zapustil domače gnezdo in se rad vrača tako na obisk kot tudi v pomoč. Hči Dominika živi doma, hodi v službo in pomaga vse, kar in kadar je treba. S skupnimi močmi sledijo načrtom in vedno stremijo k temu, da je delo pravočasno opravljeno. Simpatična gospodarica je tako kot doma dejavna tudi v kraju. Rada prepeva v pevskem zboru in sodeluje v aktivu kmečkih žena Zarja. Ker so zadnje generacije res veliko ustvarile, si složno želijo, da bi se vse to ohranilo in da bi kdo izmed otrok kmetijo prevzel. V tej želji sta si enotni nekdanja in sedanja gospodarica, ki se strinjata tudi, da največ pomeni medsebojno razumevanje.