Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Jug


Jugovi negujejo veselje in ljubezen do kmetije na začetku vasi Ličenca pri Ločah, ohranjajo dolgoletno tradicijo, vsi nasledniki pa z njo rastejo in se razvijajo vse od malih nog.

Prejšnji rod, Alojzija in Jože, je na kmetiji skrbel za sedem otrok. Kmetovala sta predvsem za lastno preživetje, ob vzpostavitvi mlečne proge pa sta začela prodajati mleko v Mlekarno Celeia. Začetki so bili skromni, kmetovala sta s tremi kravami in nekaj litri mleka, danes pa z bistveno večjo čredo pridelajo in prodajo približno 40.000 litrov mleka letno. Na manjši kmetiji je bila služba ob kmetovanju nujna. Kmetija je zaradi svoje hribovitosti in razdrobljenosti precej zahtevna za obdelovanje, zato morata Franc in soproga Cvetka trdo delati ves dan, neprecenljiva pa je tudi pomoč sina Klemna. Kadar je treba, se klicu na pomoč odzovejo še hči Aleksandra in drugi sorodniki.

»Da si zdrav in da imaš veselje do dela, to je osnova za dobro kmetovanje,« sta prepričana zakonca. Pomembno pa je tudi, da otroci rastejo s kmetijo in jo nosijo s sabo vse od malih nog, le tako lahko zagotoviš prihodnost kmetije, še dodata Franc in Cvetka. Želita si, da bi se kmetija ohranila in da bi se njuno delo nadaljevalo.