Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Jurkovnik


Pri Močovniku so skozi zgodovino sledili času in razvijali razne dejavnosti, zadnjih nekaj desetletij pa so se posvetili pridelavi kvalitetnega mleka. Že vrsto let je družina Jurkovnik le s skupnimi močmi kos gorski kmetiji.

Včasih so se na kmetiji ukvarjali s sejanjem žita, pozneje s hmeljem, imeli so tudi nekaj živine. Ko se je na kmetijo priženil Andrej, sta z ženo Ivanko začela razmišljati o oddaji mleka. Kupila sta prvi traktor, preuredila hlev in pripravila kmetijo, da sta leta 1976 lahko začela oddajati mleko v Mlekarno Celeia. Z leti sta nakupila celotno linijo opreme za spravilo sena, pa mlekovod, prevozni bazen, ledomat in še kaj, tako da so proizvodnjo postopoma povečevali in danes ga oddajo okrog 70.000 litrov. Kar 27 hektarjev gozda je tudi pomemben vir dohodka trenutno štiričlanski družini na kmetiji, kjer skupaj živijo in delajo tri generacije. Večino dela opravita Andrej in hči Mateja, ki hodi še v službo, Ivanka pa je njegova desna roka. Njuni hčeri Andreja in Irena sta si blizu ustvarili družini. Kadar se vrneta domov, pa babico in dedka razveseljujejo kar štirje vnuki.

Ves čas se je treba modernizirati ter obnavljati in posodabljati opremo, da si kos gorski kmetiji, pravi Andrej. Nekaj načrtov še čaka, predvsem menjava ostrešij, druge odločitve pa že prepuščata Mateji, ki bo kot agronomka zagotovo zastavila prave cilje in dobre načrte za kmetijo. »Naj še stroka naprej dela,« se poheca Andrej, ki se v prostem času z ženo najraje odpravi v planine in na sprehod. Ljubezen do narave gojita v srcu, a da lahko živiš na kmetiji, moraš imeti še veselje do dela. Tudi tega zakoncema ne manjka. »Sva že utrjena,« z nasmehom pove Ivanka.