Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Kajtna


Na kmetiji Kajtna ves čas sledijo smernicam in razvoju. Modernizirana kmetija poleg živinoreje ponuja storitve s kmetijsko mehanizacijo, že nekaj let pa proizvajajo tudi sončno energijo.

Na 67-hektarski kmetiji je bilo gozdarstvo nekoč zelo pomembna panoga. Z leti je zaradi tržnih razmer gozd stopil v ozadje, okrepila pa se je govedoreja. Mleko so začeli v mlečnih kanglah nositi v dolino, že ko je bil prejšnji gospodar Rudolf še otrok. Z mlečno proizvodnjo je rasel in jo ohranil tudi po poroki s Hildo in prevzemu kmetije. Prirejala sta mleko, redila bike in prašiče ter imela vsega po malo. Za lažje delo in bivanje sta postavila novo hišo in kozolec ter nakupila prve stroje. Izmed štirih otrok, ki so zrasli na domačiji, se je nasledstvo že v zibki zapisalo Rudiju. Staršem je pomagal od malega, zdaj ko kmetijo vodi s svojo ženo Andrejo, pa starši pomagajo njemu.

Rudi sledi potrebam na trgu in skuša stopati v korak s časom. Modernizirana kmetija mu omogoča, da poleg mlečne proizvodnje, ki letno daje okrog 130.000 litrov mleka, ponuja tudi storitve s kmetijsko mehanizacijo. Vse od leta 2012 pri njih deluje sončna elektrarna, za katero Rudi pravi, da je res smotrna investicija. Vedno je sledil usmeritvam in v tem delu Posavja je med prvimi dobavljal sodobno kmetijsko mehanizacijo. V tej smeri želi kmetijo razvijati še naprej, da bo delo hitreje in lažje teklo ter bo ostalo več prostega časa za družino, otroka Lucijo in Tomaža, ter prepevanje pri Fantih z Razborja. Glasba je nekaj, kar se v njihovem domu prenaša iz roda v rod. Oče Rudolf je bil dolgoletni zborovski pevec, glasbeno nadarjenost pa že izražata tudi najmlajša družinska člana.