Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Kladnik


Ljubezen do zemlje nadaljuje zgodbo o več kot 150-letni tradiciji kmetije Kladnik in pušča nove sledi. Da nikoli ni prehudo, potrdi mama Alenka, ki jo domači kličejo Lubka, in z nasmehom pravi, da sliši kar na obe imeni.

Kmetija Kladnik je svoje začetke zapisala že v 19. stoletju, saj hiša nosi letnico 1818. V last družine Kladnik je prešla med obema svetovnima vojnama, in leta 1947 je družina Kladnik tudi zaživela. Alenka je odraščala še s sestrama Rozalijo in Marjano. Očeta se spominja kot naprednega človeka in z odličnim občutkom, kako voditi kmetijo. Spomini kar oživijo in Alenka pripoveduje: »Spominjam se, ko se je oče odločal med nakupom novega avtomobila ali novega stroja, nakladalke. Pa sem odgovorila: Kar nakladalko. Saj sem vedela, da bo delo z njo lažje.« To je bilo davnega leta 1969.

Po prezgodnji očetovi smrti je Alenka leta 1971 prevzela nase odgovornost za kmetijo in skrb za mamo. V otroštvu je Alenka rastla s hmeljem in živinorejo, danes pa je kmetija Kladnik usmerjena izključno v pridelavo mleka.

Mama Alenka z vsako besedo in nasmehom daje občutek, da je ponosna, da se je kmetija ohranila in da po njenih sledeh stopa sin Robert. Kmetija obsega 12 hektarjev obdelovalne površine, skupaj z najemom 15 hektarjev, prišteti pa je treba še 7 hektarjev gozda. Ker spomini gredo z roko v roki s prihodnostjo, Robert zadržano razkrije načrte, ki so usmerjeni v pridelavo mleka, saj so pravkar razširili hlev.