Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Klep


Izkušnje so del bogastva in polnosti življenja. Brez izkušenj bi bila prihodnost brezciljna. Prav želja, živeti na kmetiji in s kmetijo, izpopolnjuje življenjski utrip družine Klep, za katero skrbita Danica in Danilo.

Mnogo zgodb se je zapisalo v knjigo preteklosti na kmetiji Klep. Danes svojo pišeta Danica in Danilo. Ljubezen do zemlje ju spremlja že od otroških let, saj oba prihajata z manjših kmetij.

Spomini povedo, da je na kmetiji Klep sprva gospodaril stric Tone. Njegovo delo so nadaljevali Daničini starši, mama Darinka in oče Marjan. Danica, ki je odraščala skupaj s sestro Tanjo, je že v rosnih otroških letih spoznala, da jo veseli delo na kmetiji, še posebej delo na prostem, v naravi. Zato ne preseneča, da nadaljuje delo svojih staršev.

Na kmetiji Klep je bilo že kar nekaj dejavnosti. Pred mnogo leti so se ukvarjali s hmeljem, nato pa samo z živinorejo. Leta 2009 sta Danica in Danilo zbrala pogum ter začela s pridelavo mleka. Začetki so bili težki, saj sta že kmalu morala zamenjati čredo. Jasno zastavljeni cilji in predvsem vera vase so ju gnali, da sta vztrajala. Danes se lahko pohvalita, da ju delo na kmetiji dopolnjuje. V veliko pomoč je tudi mama Darinka, ki skrbi za zajce, kure, prašiče in da je zemlja obdelana.

Da je doma vedno veselo, poskrbita najmlajša člana družine, Tjaša in Žiga. Žiga kljub rosnim letom že kaže veselje in zanimanje do kmetije. Še posebej se navdušuje nad strojno mehanizacijo, a je šola še vedno na prvem mestu.

Prihodnost je vedno zaznamovana z načrti. Danica in Danilo si želita, da bi nadaljevala pridelavo mleka. Morda se bodo uresničile tudi sanje, da bi mimoidočim popotnikom postregla z domačim kruhom, ob katerem se odlično priležejo domači izdelki.