Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Knez


Takoj ko prispeš na domačijo Koželnik v Zavodnje pri Šoštanju, oko zazna, da sta tam doma ustvarjalnost in spretnost. Člani družine so polni talentov in strasti, a vedno najprej poskrbijo, da je delo dobro opravljeno.

Objekte na domačiji krasijo čudovite lesene umetnine izpod Janezovih rok. Že od malega je rad ustvarjal z lesom, tako da z majhnimi stvarmi in drobnimi pozornosti, izvirnimi darili in lesenimi spomini razveseljuje marsikoga; sorodnike, prijatelje, sovaščane. Ustvarjalni so tudi v glasbi, predvsem moški del družine, od dedka do vnuka. Oče Ivan igra citre, Janez harmoniko, sin Klemen diatonično harmoniko. Ženski del pa poskrbi za ustvarjanje v kuhinji. Po vsej hiši diši po odličnem kruhu izpod rok žene Lojzke. Hčeri Katja in Martina pa sta povsod v pomoč, tako na kmetiji kot pri gospodinjstvu.

Hobiji in prosti čas so tako ustvarjalni družini izjemno pomembni, a vendarle je treba najprej opraviti delo, ki ga zahteva 52-hektarska kmetija. Že vrsto let, vse od začetka pred več kot stoletjem, sta glavni panogi na kmetiji gozdarstvo in živinoreja. »Peš smo nosili smetano prodajat v Topolšico,« se v spomine potopi mama Cilka. Z Ivanom sta uvedla še mlečno proizvodnjo in tudi danes, ko kmetijo vodi Janez, precej pomagata, da kmetija uspešno deluje. Čeprav je bilo včasih življenje dosti težje, tudi nenehna skrb za majhne otroke in starejše ljudi, si danes lahko kaj več privoščita in se rada potepata. Želja in načrtov so polni. »Fajn ta mladih si želimo,« se nasmeji Lojzka, kadar razmišlja o prihodnosti, z Ivanom pa verjameta, da bodo nasledniki izpolnili še tiste želje, ki danes tiho živijo v njihovem domu.