Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Knez


Spoznavali smo kmetijo Knez, po domače pri Adamc in njen življenjski utrip najlepše opišeta besedi: ljubo doma. Vsi njeni člani izžarevajo medsebojno razumevanje, spoštovanje ter veselje do življenja. Ali so ti trenutki lepi, ali nekoliko težji, njihova složnost jih vodi skozi izzive, ki jih prinaša vsak novi dan.

Na kmetiji Knez je svoja otroška leta preživel Dani. Da dan ni bil enak včerajšnjemu so poskrbele sestre Marinka, Zvonka in Slavica. Danijevo življenje zaznamuje ženski smeh, dobra volja ter kdaj pa kdaj ženska hudomošnost tudi danes, za kar poskrbijo žena Ivanka in hčerki Damijana ter Natalija.

Dani nam pove, da so že starši, oče Tonček in mama Frančiška, določili, da on ostane doma in odgovornost za kmetijo nosi že od svojega 18 leta. Da je le-ta prepletena z mnogimi zgodbami, ki jih piše življenje, potrjuje letnica 1811, kar pomeni, da tukaj poteka življenjski utrip že več kot 200 let.

Skupno življenje Ivanke in Danija je prepleteno z delom na kmetiji, v postavitvi hleva, investiranji v novo strojno opremo ter vzdrževanje hiše. Skozi leta sta poskušala slediti trendom v kmetijstvu, a priznavata, da je to zmeraj težje. V zavedanju pomena kakovostne vzreje lastne črede skrbita, da živali dobijo kvalitetno hrano; pozimi suho krmo in silažo, poleti pa čim več sveže košnje. Ivanka pove, da delajo po načelih ekološke kmetije.

Danes poleg pridelave mleka na kmetiji Knez sejejo piro za moko, oves, ječmen. In tukaj nas prijetno preseneti Ivanka, ki se izkaže, da je prava poznavalka jedi, ki so jih pripravljale naše babice in priznava, da se v domači kuhinji počuti odlično.

Na našo prošnjo naj nam zaupa, kaj rada pripravlja se odloči za recept po katerem pripravlja štruklje iz pregrete smetane:

Testo
– 40 dag pirine moke
– Sol
– Olje
– Jajce
– Mlačna voda

Testo ne počiva, ker zvodeni. Zato Ivanka nadaljuje s pripravo štukljev, kjer na pomokanem prtu razvalja testo.

Nadev
– 600 – 700 g pregrete smetane (Danijev namig: bolj ko je je opotičeno, boljši je okus.)
– 2 žlici Milerama ZELENE DOLINE
– 1 jajce
– sol
– pest krušnih drobtin

Nadev nežno pomešaš in namažeš po testu. Zvit štrukelj narežeš na kose in zakuhaš v vreli vodi, kateri pred tem dodaš sol. Danijev namig: Da je bolj poln okus: štruklje kuhamo v loncu kjer imamo ½ vode in ½ mleka.

Kuhamo 30 minut na zmernem ognju. Pri tem pa le opozorilo, da so tako pripravljeni štruklji zelo mehki in spremenijo obliko.