Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Knez


Štiri generacije bivajo na 23-hektarski domačiji Cugmas v Čadramski vasi. Pri njih je čutiti duh tradicije, zadiši tudi po domačih dobrotah, nad vsem pa je sodelovanje.

Kar štiri generacije so na domačiji Knez. Starosta in za zdaj še lastnica kmetije Jožefa skrbi za kokoši in prašiče, Jože in Karolina za vinograde in hlev, njuna hči Jasna pomaga pri vseh panogah in opravilih, občasno na pomoč priskoči tudi njen partner Rado, konec tedna pa je pomembna še pomoč sestre Mateje. Kadar je delo opravljeno in si lahko vzamejo čas zase, te trenutke bogatita najmlajši članici družine, Lilijana in Gaja. Živinoreja in vinogradništvo sta tradicionalni panogi na kmetiji že več rodov. Obe panogi so skozi leta postopoma razvijali, povečevali, dokupovali in posodabljali, nekoč pa so pri njih uživali tudi ribiči.

Na 23 hektarjev veliki kmetiji je skupna moč zelo pomembna. »Sodelovanje je ključno,« pravi Jasna in doda, da sam težko poskrbiš, da je delo dobro in pravočasno opravljeno. Okrog 60.000 litrov mleka letno, ki ga prodajajo v Mlekarno Celeia že več desetletij, zahteva ugodno bivanje živine, dobro krmo in red, ki ga je treba vzdrževati. Zase doma redijo tudi prašiče, izdelujejo suhomesnate izdelke, po kuhinji zadiši po svežem kruhu in potici, še posebej med prazniki, ko se čuti duh tradicije in starih običajev. Ne samo pripadnost zemlji in domu, temveč tudi pripadnost kraju Jasni in Radu nekaj pomeni, zato se rada udeležujeta aktivnosti društev in sta pogosto dejavna na tamkajšnjih prireditvah.