Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Kokot


Na čudovitem, nekoliko umaknjenem pobočju v Spodnji Ponkvici pri Grobelnem je kmetija Kokot. Poseben pridih daje kmetiji več kot 80 let stara lipa, za katero je zanimiva zgodba. Kokotovi so znani tudi po veliki ljubezni do živali, saj je na njihovi kmetiji sedež Konjeniškega društva Šmarje pri Jelšah.

Ko prispemo na kmetijo, nam gospodar Mihael pove zanimivo zgodbo: »Naša kmetija stoji na kraških tleh, zato so se naši predniki velikokrat soočali s pomanjkanjem vode. Nekega dne je prišel k nam videc in povedal, da je na tem mestu voda. Oče in sosed sta se takoj lotila kopanja in res sta prišla do vode. Vodnjak so obzidali, a se je kmalu zatem presušil. Ko so našli novo lokacijo vodnjaka, je tam rasla lipa. Z izkopano zemljo iz novega vodnjaka so zasuli tega pri hiši, na njem pa posadili to lipo. Lipa je v tem času zrasla v mogočno drevo, ki v času cvetenja zelo diši.« Mihael pripoveduje, da se z živinorejo ukvarjajo že več generacij, tako da je bil najstarejši hlev zgrajen leta 1883. V medvojnem obdobju so se predniki ukvarjali s sadjarstvom in izdelovanjem mlečnih izdelkov, a se modeli žal niso ohranili.

Kmetijo naj bi prevzela njegova sestra, vendar jo je po spletu okoliščin prevzel sam. Ko se je v Šmarju po drugi svetovni vojni začel organizirani odkup mleka, so ga vozili na konju do Šentvida, kjer ga je prevzel tovornjak. Spominja se, da je voznik vsak mesec delil plačilo v kuvertah. Pozneje je zadruga na njihovi kmetiji uredila skupno zbiralnico, kamor še danes mleko oddajajo štiri kmetije.

Zakonca Kokot na leta, ki prihajajo, gledata z optimizmom. Kljub temu da sta si oba otroka že ustvarila družini, ju z vnuki obiščeta vsak konec tedna. Želita si, da bi tradicijo družinske kmetije nadaljevali vnuki.