Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Kokovnik


Družina Kokovnik prihaja iz Dobrovelj iz občine Braslovče. Velik pomen za Dobrovlje ima prva frontalna bitka partizanskih sil proti okupatorski vojski v zgodovini NOB na Štajerskem, 26. oktobra 1941 na Čreti. Izbojeval jo je komaj ustanovljeni Prvi štajerski bataljon.

Karolina in Marjan sta prirejo in prodajo mleka v Mlekarno Celeia začela okoli leta 1996. Na začetku so imeli pet krav, mleko pa so v zbiralnico vozili v desetlitrskih kanglah. Na kmetiji živita Karolinina starša, ki sta pred tremi leti kmetijo prepustila mlajšim generacijam.

V družini Kokovnik, po domače Predovnik, so zelo pomembne gozdne površine. Od skupno 75 hektarjev predstavlja gozd 58 hektarjev površin. Kmetija z gorskim statusom prinese ogromno ročnega dela, ki se tudi po mnenju Karoline in Marjana premalo vrednoti. »Življenje v naravi ima mnogo prednosti, vendar je treba vedeti in znati veliko stvari, ki se jih ne da naučiti, saj pridejo z večletnimi izkušnjami. Za tako življenje je potrebnih več diplom,« povzame Marjan.

Delo je za Marjana in Karolino ter njunih pet otrok, Marjana, Jožija, Matevža, Brigito in Gregorja, rutina. Vsak dobro ve, kaj je njegovo delo in kaj se od njega pričakuje, saj mama Karolina vedno pravi: »Toliko, kolikor jih dela, toliko jih je pri mizi.«

Zdravje živali je za družino zelo pomembno. Za sprostitev se odpravijo na sprehod s psom. Ker imajo na mizi radi domačo hrano, Karolina poskrbi za sveže pečen kruh, Marjan pa za različne mesne izdelke.