Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Kolenc


Na kmetiji Kolenc, po domače pri Miklavžet, življenjski utrip ustvarja že peta generacija, predstavlja pa jo Oskar z ženo Minko. Poleg njiju na kmetiji živi tudi njun sin Matej z ženo Zalo.

Oskar pripoveduje, da so mleko pridelovali že njegovi starši. Nekoč so se na kmetiji Kolenc ukvarjali tudi s hmeljarstvom, vendar so ga leta 2004 opustili in se posvetili živinoreji, predvsem mlečni industriji. Oskar se iz svojega otroštva spominja, da so imeli na kmetiji dva konja in konjsko vprego. Tako so s konji orali in kosili, saj so imeli tudi posebno kosilnico na konjsko vprego. Sicer so večino preostalih del opravili ročno. Spominja se, da so se z otroki radi skrivali na seniku, pozimi pa je bila njihova najljubša igra sankanje.

Leta 1979 so na kmetiji Kolenc kupili prvi traktor, danes imajo štiri. Oskar je s traktorskimi deli začel pri 15 letih in takrat prevzel tudi skrb za vzdrževanje traktorjev. Od leta 2010 imajo na kmetiji Kolenc mlekovod, ki je po Minkinih besedah precej olajšal delo. Sicer pa sta Oskar in Minka sčasoma obnovila tudi hlev, zgradila silose in garaže, tako da se je kmetija iz leta v leto vse bolj razvijala.

V prihodnosti bo kmetijo Kolenc prevzel Matej, ki z ženo Zalo že kuje nove načrte. Že zdaj pa se na kmetiji ukvarjata tudi s prodajo jagod.