Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Kolman


V Loki pri Planini, majhni gručasti vasici, od koder je čudovit razgled na cerkev sv. Miklavža in na obronke Bohorja, kjer je naravno rastišče navadne jarice, stoji kmetija Podeškovih. Veselje do dela, ljubezen do zemlje, vztrajnost, skromnost in smeh so vrednote, ki jih goji današnji lastnik Franc.

Kot nam pove Franc, kmetija na tem mestu stoji že vsaj sto let. Kupili so jo njegovi stari starši kmalu po končani prvi svetovni vojni in na njej pridelovali vsega po malem, nekaj zaslužka je dajal tudi gozd.

Frančevi starši, Franc st. in Julijana, sta začela oddajati mleko. Kot pomni Franc, je na začetku pridelave mleka v vasi mleko prodajalo 10 kmetij, danes pa je edini, ki še vztraja. V rani mladosti je izgubil mamo in na kmetiji ostal sam z očetom, zato se je moral zelo zgodaj soočiti s trdim delom za preživetje. Z očetom sta prevzela skrb za kmetijo s približno 6 hektarji obdelovalnih površin, dodatnih 6 hektarjev je bilo gozda, ki je dajal dodaten zaslužek. Veliko sta vlagala v kmetijske stroje, posodabljala objekte ter širila kmetijo z dokupovanjem in najemanjem zemlje v zaraščanju. Potem ko je Franc ml. prevzel kmetijo, je precej investiral tudi v mlečno proizvodnjo, kupil je nov molzni stroj in prevozni bazen.

V veliko pomoč je bila tudi očetova sestra, ki je prevzela skrb za gospodinjstvo. Prav teta je Franca v sedmem razredu navdušila nad peko kruha, tako da ga še danes peče v krušni peči.

Kot pravi, mu je oče dal čudovito popotnico za življenje, ki jo upošteva še danes. »Delo lepo in do konca naredi, pa ni važno za kakšen denar.« Med sosedi je izredno cenjen po nesebični pomoči. V prostem času se loti obnove kakšnega starejšega traktorja, svoje rezultate pa vsako leto pokaže na tradicionalni turistični prireditvi v Planini pri Sevnici, v sklopu katere predstavljajo stare kmečke običaje.