Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Kolman


Mihael, med prijatelji poznan kot Mihi, preudarno nadaljuje delo številnih rodov in prednikov, ki so v Polano pri Jurkloštru prišli celo iz Italije. Ima jasno vizijo, veliko dobre volje in soprogo, pridno kot mravljica.

Nasmejani gospodar, poln elana in idej, s soprogo Janjo skrbno ohranja izročilo in dediščino kmetije, ki sta mu jo zapustili njegovi pokojni teti. »Izpolnjujem njuno edino željo – da bom kmetijo obdeloval do konca,« pravi Mihi, ki obdeluje okrog 20 hektarjev površin, s soprogo pa letno pridelata približno 50.000 litrov mleka. Mleko sta sredi sedemdesetih let prodajali že njegovi teti. Ker je prihajal na obisk, je vzljubil mlečno pridelavo in že z rosnimi 15 leti nadaljeval njuno delo. Kljub veliki generacijski razliki je s tetama našel skupen jezik in z roko v roki so precej ustvarili – postavili nov hlev za najboljše bivalne razmere živini, posodobili so kmetijsko mehanizacijo in vzpostavili učinkovito mlečno proizvodnjo.

Pridelavo mleka še vedno postopoma povečujejo, za molžo, krmo in ugodno počutje živine pa večinoma skrbi Janja. Mleko je njuna ljubezen. To se okusi tudi v odličnem domačem jogurtu, skuti in siru, ki ga trenutno še za hobi zori Mihi. Predelava mlečnih izdelkov je ena izmed vizij prihodnosti Mihaela in Janje, saj si močno želita, da bi se dejavnost na kmetiji razširila v kmečki turizem. In čeprav so njuni otroci, Lea, Mihec, Jaka in Mici, tako kot oče izjemni glasbeniki godalci, zlati državni in mednarodni prvaki, člani raznih orkestrov, ki so poredko doma, pa je takrat njihova pomoč zelo dobrodošla. »Ni jih veliko doma, kadar pa so, so strašno pridni,« ponosno pove oče.