Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Kopinšek


Zgodbo o rasti in razvoju kmetije Kopinšek iz Pletovarja nam je pripovedovala mama Martina, ki je na kmetijo prišla pred približno 30 leti. Skupaj z možem Alojzom za domačijo predano skrbita, kar se kaže na vsakem koraku.

Ko se je Martina pred okoli 30 leti primožila na kmetijo, so se že ukvarjali z mlečno proizvodnjo. Mleko že od vsega začetka oddajajo v Mlekarno Celeia. »Ko sem se primožila na kmetijo, je tašča še molzla na roke, a smo kaj kmalu kupili molzni stroj, ki nam je precej olajšal delo,« se spominja.

Skupaj z možem Alojzom sta že od vsega začetka ostala doma na kmetiji. Ko sta jo prevzela, sta postopoma povečevala količino oddanega mleka in dokupila nekaj zemlje. Želela bi si še nekoliko povečati proizvodnjo, a jima to preprečuje pomanjkanje obdelovalnih površin. Precej zemlje imata na hribovitem območju, zato je še danes potrebno precej ročnega dela. »Na strmih travnikih moramo še danes ročno pokositi, pokošeno travo pograbiti do ceste, tam pa jo nato s traktorjem pobere mož.« Poleg mlečne proizvodnje so nekoč imeli tudi manjši vinograd, a so ga pred leti posekali.

V zakonu so se rodili Martin, Jurij in Urška. Kot pravi Martina, vsi trije zelo radi priskočijo na pomoč ob košnji trave ali siliranju koruze, drugače pa si že vsi služijo kruh v okoliških krajih. Ob nedeljah se družina zbere, pogovarja ali odpravi na sprehod po okoliških krajih. Martina in Alojz z optimizmom zreta v prihodnost in upata, da bo kateri izmed otrok nadaljeval tradicijo pridelovanja kakovostnega mleka.