Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Kopinšek


Sredi neokrnjene narave, kjer sredi valovitih vinorodnih pobočij stoji romarska cerkev sv. Uršule, stoji kmetija Ravninškovih. Šestčlanska družina skrbi, da vsak dan pridela najkakovostnejše mleko.

Že od nekdaj se kmetija Kopinšek ukvarja z živinorejo. Mleko so oddajali že Stankovi starši, a so po očetovi smrti to dejavnost prekinili. Ker je bil najmlajši izmed sedmih otrok, je bil določen, da bo prevzel kmetijo. Mlečno proizvodnjo so zamenjali pitanci, vse do leta 2000, ko je žena Helena ostala brez službe. Odločitev za ponovno oddajanje mleka je pomenila reden vir zaslužka. Postopoma sta bike menjala s kravami, povečevala čredo, dokupila nekaj obdelovalnih površin in posodobila strojno mehanizacijo. Večino zemlje obdelata s stroji, le najbolj strme travnike popasejo krave.

Poleg gospodarja Stanka in Helene na kmetiji živijo še otroci Borut, Luka in Tanja ter mama Marija. Ker je Slavko zaposlen na Pošti Slovenije, večino dela na kmetiji opravi žena, ob vikendih pa precej postorijo tudi otroci.

Kljub vsemu delu na kmetiji se družina veliko druži. Zlasti konec tedna, ko se študentje vrnejo domov. Ob nedeljah se najraje odpravijo na sprehod po okoliških gričkih, obdelujejo vinograd ali se družijo v kuhinji. Mama Helena, ki je tudi članica društva kmečkih žena, peče odličen kruh iz krušne peči, kar dokazujejo številna priznanja na stenah. Vsako leto speče kruh in ga da na ocenjevanje v sklopu jurjevanja v Šentjurju.