Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Korenjak


V Lokarjih na kmetiji Korenjak gospodari Andrej s starši, Marijo in Francem. S kmetije Korenjak se razprostira prelep pogled na cerkev svete Rozalije v Zlatečah.

Družina Korenjak kmetuje že od leta 1956. Marija in Franc sta mleko začela oddajati, ko je bila mlekarna še v Šmarju pri Jelšah. Tedaj so mleko v kanglah nosili k Rožanci. Sprva sta imela skupno zgolj štiri glave živine, vendar je bilo to za tedanje potrebe dovolj.

Z leti sta kmetijo povečevala in posodabljala. Tako sta konec šestdesetih let prejšnjega stoletja kupila prvi traktor in samo nekaj let pozneje še drugega. V zgodnjih sedemdesetih so kupili prvi molzni stroj, ki ga je konec devetdesetih zamenjal mlekovod. Takrat so zgradili tudi nov hlev. Danes imajo 40 glav živine, od katerih je približno 15 krav molznic. Preostanek predstavljajo pitanci in telice.

Na kmetiji sta poleg Andreja odraščali še sestri, vendar se je kot edini moški potomec vpisal na kmetijsko šolo. Tako je že od malih nog vedel, da bo nekega dne gospodar kmetije. To se je zgodilo leta 2004. Za večino dela na kmetij poskrbi Andrej sam, kljub temu pa ob vsem najde tudi kaj prostega časa. Tedaj sodeluje v gasilskem društvu Lokarje in se posveča vinogradu, ki ga ima v Dramljah, blizu turistične kmetije Urška.

S prihodnostjo se ne obremenjuje. Želi si le, da bi kmetijo Korenjak vodil tako uspešno kot do zdaj.