Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Koritnik


Trupejeva kmetija je bila zelo majhna. Ljubezen do kmečkega dela je tasta Ivana in taščo Jožico vodila, da sta kupovala zemljo in kmetijo večala. Mleko so začeli prodajati leta 1989, vozili so ga v vaško zbiralnico v Bučah. Jožica je bila celo vodja zbiralnice, kjer je prevzemala mleko.

Na kmetijo se je priženil Simon Koritnik, kmetijski tehnik, in kmetijo prevzel kot mladi prevzemnik. Simon je delaven človek z vizijo razvoja kmetije. Zaveda se, da je dohodek kmetije le za preživetje. Želi, da kmetija družini zagotavlja spodobno življenje glede na vloženo delo in investicije v proizvodnjo.

Družinski člani so gospodar Simon z ženo Jasno, njune tri hčere Neli, Lana, Žana ter tast Ivo in tašča Jožica. Kmetija ima 12 hektarjev obdelovalne zemlje, v najemu pa še 40 hektarjev, tako da obdelujejo kar 52 hektarjev. Redijo lisasto govedo, v hlevu imajo 55 glav.

Simon se je širokopotezno odločil za povečanje proizvodnih zmogljivosti in modernizacijo mlečne proizvodnje. Trenutno je v polnem zagonu novogradnja hleva za prosto rejo in rekonstrukcija starega hleva. Skupna kapaciteta hleva bo po zaključku investicije za 130 glav goveje živine, od tega bo v hlevu prostora za 60 krav. Zgradil pa je že silose in jih napolnil s krmo.

Simon s svojimi odločnimi dejanji potrjuje, da na mladih svet stoji. Odločil se je za sodobno pridelavo mleka na kmetiji, za gradnjo hleva za prosto rejo, kjer se živali dobro počutijo. Delo v takem hlevu pa je brez večjih fizičnih naporov. Z investicijo bo zagotovil nekaj delovnih mest in obstoj kmetije.