Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Kos


Janeza in njegovo družino skozi delo na kmetiji Smerečnik vodita vztrajnost in močna volja. Odraščanje na kmetiji je pustilo močan pečat, zato se Janez še danes rad spominja dogodkov iz otroštva in ohranja nekatere navade, recimo skodelico popitega mleka vsak dan.

Na kmetiji Kos, po domače Smerečnik, je odraščal Janez, ki pripoveduje, da se s pridelavo mleka ukvarjajo že od nekdaj. Že kot otrok je mleko nosil v zbiralnico. Janez pove, da ima mleko zelo rad, zato se z nostalgijo spominja trenutkov, ko si ga je kot otrok večkrat namolzel tudi sam, da ga je potem lahko popil. Poleg tega se spominja, da so otroci po vsaki molži čakali vsak s svojim lončkom, da so dobili mleko.

Intenzivneje se je s pridelavo mleka na kmetiji Smerečnik začel ukvarjati prav Janez, zdaj že 18 let. Hlev so zgradili leta 1979, leto zatem pa se je Janez odločil, da se kmetiji popolnoma posveti.

Danes na kmetiji živijo Janez, žena Fanika, njun sin Denis in hčerka Jasmina. Za prihodnost si želijo, da bi bilo tako, kot je, zato ne želijo zmanjševati ali povečevati proizvodnje mleka. Kljub temu načrtujejo prenovo hleva. Nekoč bo kmetijo prevzel sin Denis, ki je nad kmetijo in delom na njej navdušen.