Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Kotnik


Podojstrškovim, kot jih po domače imenujejo, pridelava mleka predstavlja varnost in način življenja. S predanostjo skrbijo za življenjski utrip kmetije in z opravljenim delom prenašajo izkušnje na prihodnje rodove.

Kmetija leži v redko naseljenih Belih Vodah nad Šoštanjem, kjer se narava predstavlja v različnih odtenkih in je poskrbela, da jo imajo tamkajšnji prebivalci enostavno radi. S trdim delom in vztrajnostjo so si utrgali košček zemlje in ga izoblikovali v slikovito območje ter svoj dom. Delo na strmih pobočjih je naporno, vendar jih razveseljuje, saj je trud tudi poplačan.

Kotnikovi so ljubitelji narave, živali in odprti ljudje. Obdelujejo 19 hektarjev zemlje in imajo 26 hektarjev gozda. Na kmetiji živijo tri generacije, Ivan z ženo Ano, njuni otroci Jerneja, Peter in Janez ter Ivanova mama Katarina.

S tržno proizvodnjo mleka so začeli leta 1998. Ponosno povedo, da svoje govedo krmijo z doma pridelano hrano. V mlečno proizvodnjo so iz leta v leto vlagali, tako da je danes že premajhen hlev, ki so ga zgradili leta 1992. Ponovno so pred odločitvijo o gradnji hleva za prosto rejo.

Prepričani so, da je treba pri nakupu mleka in mlečnih izdelkov, proizvedenih v Slovenji, dajati prednost domačim izdelkom. Doma pridelano mleko je kakovostno, saj je pridelano na neokrnjenih območjih. Zaradi kratkih prevozov mleka in izdelkov se manj onesnažuje narava, ohranjajo se delovna mesta in naravna krajina.

Ivana in Ano veseli, da sta vzgojila delavne otroke, ki jih delo v naravi kljub težkim delovnim razmeram na strmi kmetiji neizmerno veseli. Prepričana sta, da bo imela kmetija ustreznega naslednika, da se tradicija kmetovanja nadaljuje in zagotovi obstoj kmetije.