Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Kovač


Na urejeni kmetiji Smodej mladi prevzemnik Gregor sledi sodobnim smernicam, poln ambicij se posveča integrirani pridelavi in počasi, a vztrajno razvija idejo o pravem ekološkem kmetovanju.

Gregor ima vizijo in velike načrte s kmetijo. Pri razvoju njegovih idej mu pomagata mama Milena in njegova partnerica Ana. Ko je po tragični izgubi očeta kmetija izgubila gospodarja, je Gregor brezpogojno in z veliko mero ljubezni zasedel njegovo mesto. Oče Jože in mama Milena sta pred tem mnogo let ustvarjala in gradila, dogradila sta hlev, zgradila silose, dokupila nekaj zemlje in ves čas prepletala razne dejavnosti – proizvodnjo mleka, prirejo mesa in žaganje lesa, desetletje so gojili celo hmelj. Poskrbela sta tudi za varno odraščanje svojih štirih otrok, Monike, Tanje ter dvojčkov Grega in Anžeta. Slednji pomaga bratu in mami, tako da z roko v roki poskrbijo za okrog 95.000 litrov kvalitetno pridelanega mleka letno, za kakovostno krmo in ugodno počutje živine, za dobro obdelanih več kot 30 hektarjev površin in 800 trsov žlahtne sorte v domačem vinogradu. Obujajo tudi vzrejo stare živine – volov, ki so bili nekoč delovna sila, za pašo poskrbijo oslički, po dvorišču pa se sprehajajo race.

Gregor sledi potrebam na trgu, zato načrtuje vzrejo plemenskih telic, tudi predelavo mleka, vse bolj pa se nagibajo k ekološkemu kmetovanju. Kot član podeželske mladine, govedorejskega in vinogradniškega društva ter zadruge je nenehno v stiku z novostmi in informacijami, ki mu koristijo pri nadaljnjem razvoju. Na lepo urejeni kmetiji, ki jo krasita bujno cvetje in čudovita okolica, je tudi sosedska pomoč neprecenljiva. Vedno so pozorni na to, da delajo in živijo zdravju in okolju prijazno.