Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Kovačič


V neokrnjeni naravi, ki obdaja občino Lesično, je kmetija Kovačič. Vas se imenuje Gubno, po domače pa ji domačini pravijo Marof. Za rast in razvoj kmetije danes skrbi Jože.

Jože je odraščal v veliki družini. Bilo je pet sester in dva brata, Jože je najmlajši. Že kot otrok je užival v življenju na podeželju in upravičeno lahko zapišemo, da mu je bilo delo na zemlji in z živalmi že v zibelko položeno. S pridelavo in prodajo mleka se je začel ukvarjati oče Franc. Na začetku je bilo osem ali devet glav živine, mleko so nosili v mlečnih kanglah. Molža je bila dolgo ročna, danes pa se opravi s pomočjo mlekovoda. Za večja dela se na domačiji zbere vsa družina, tako da je lažje in hitreje opravljeno. Za urejen vrt, dom in kuhalnico poskrbi mama Anica.

Prostega časa ni veliko, saj kmetija zahteva celega človeka, nam zaupa Jože. Kljub temu rad poprime za košarkarsko žogo in se s prijatelji odpravi na lov za točkami.

Na kmetiji Kovačič se ukvarjajo izključno s pridelavo mleka in Jože je ponosen, da nadaljuje delo, v katerega so svoj trud in življenje položili že njegovi starši. Za leta, ki sledijo, si želi, da bi povečal hlev in vzpostavil prosto rejo. Jože skupaj z drugimi vaščani podpira prizadevanje Mlekarne Celeia, da uporablja kvalitetno osnovno surovino in potrošnikom ponuja najboljše.