Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Kovačič


Predniki družine Kovačič so pred davnimi časi kupili kmetijo in se v Tabor preselili iz Zgornje Savinjske doline. Nekoč so izdelovali klavirje, pozneje kmetovali predvsem samooskrbno, kasneje imeli hmelj, danes pa je glavna panoga mleko.

Izjemno aktivna družina Kovačič se ukvarja z marsikatero dejavnostjo. Mateja, ki kmetijo vodi z mamo Ivanko in očetom Tonijem ter možem Gorazdom, rada plete, peče in skrbi za mlečno proizvodnjo. Je tudi predsednica aktiva kmečkih žena in tako prisotna na marsikateri prireditvi v kraju. Oče je strasten lovec in aktiven v lovski družini, mama pa rada prepeva in je včasih pogosto nastopala s pevskim zborom. Na njihovem dvorišču je pisana druščina domačih živali. Vsak v družini ima nekaj, eden koze, drugi zajce, tretji mačke, četrti kokoši, pse in še kaj. »Dobro, da nas je veliko v družini, tako se delo porazdeli,« nam pripoveduje simpatična Matejka. Mož hodi v službo, doma pa pomaga pri večjih opravilih, na kolinah, pri košnji in podobno. Tudi otroci, Ana, Jaka in Matevž, radi priskočijo na pomoč, najmlajši, drugošolec Matevž, pa že zdaj kaže značilnosti pravega gospodarja. Mama oskrbuje tudi domačo kapelo, ki ima prav posebno zgodovinsko vrednost, saj je med vojno rešila življenje enemu izmed Matejinih stricev.

Želijo si še bolj posodobiti kmetijo in ohranjati pridelavo mleka. Pozdravljajo prizadevanje Mlekarne Celeia za promocijo slovenskega mleka, še posebej cenijo, da je mlekarna povezala prav vse mlečne dobavitelje, tudi malo manjše. »Vsi sooblikujemo podobo mlekarne,« sklene Matejka.