Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Kračun


Začetki kmetije Kračun segajo že v daljno leto 1780. Danes na kmetiji gospodari Anton, ki je kot edini moški potomec izmed štirih otrok prevzel kmetijo. K temu, da je delo opravljeno, pripomorejo še pridne roke žene Ivanke, hčere Petre, zeta Benjamina in sina Marjana.

Mleko prodajajo Mlekarni Celeia že več kot 40 let. Sprva so ga vozili v skupno zbiralnico, do danes pa so količino pridelanega mleka toliko povečali, da imajo svoj bazen. Vsak drugi dan ga kar doma prevzame šofer. Za molžo z mlekovodom je zadolžen ženski del družine, Ivanka in Petra.

Z nakupom prvega traktorja leta 1973 se je začela hitra mehanizacija kmetije. Že leta 1979 so namreč kupili drugi traktor in v osemdesetih letih še tretjega. Najnovejša pridobitev je traktor, ki so ga kupili leta 2009. Anton pove, da ima njihova kmetija ugoden teren, povsem primeren za obdelavo s stroji. Tako ročnega dela danes ni več prav veliko. Leta 2000 je pogorel hlev in sledila je gradnja novega. Potem ko so zgradili nov hlev, so povečali tudi število živine.

Tako kot Anton in Ivanka je nad kmetijstvom navdušena tudi Petra. Zaveda se, da je doma pridelana hrana zdrava in kakovostna, zato za družino pripravlja domače jogurte in skuto. Prihodnost kmetije je tako zagotovljena, si pa želijo, da jim uspe zgraditi še pretočno greznico, ki bi bila potrebna, potem ko so že pred leti povečali število živine.