Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Krajnc


Kmetija Trebeže svoje površine razprostira ob planinski poti v bregovih in nagibih Zabukovja, v bližini znamenitega Ajdovskega gradca. Mirno okolje v objemu narave družini Krajnc veliko pomeni.

Že tri desetletja je glavna panoga na kmetiji pridelava mleka. Začeli so z dvema kravama, nato postopoma širili površine, hlev, čredo in količino prodanega mleka, tako da danes dosega kvoto 35.000 litrov letno. Predvsem v zimskem času nekaj doprinese še les, zase pa redijo tudi teleta, prašiče, kokoši in pridelajo večino hrane doma. Pokojni oče Jože in mama Malči, še danes vodja gospodinjstva in vrta, sta postavila temelje, na katerih je k tržnemu kmetovanju še intenzivneje pristopil Srečko, ki je kmetijo nasledil kot eden izmed treh otrok. Srečko je ob delu zaključil kmetijsko šolo, z znanjem in pomočjo žene Tatjane pa začrtal nove načrte s kmetijo. Skupaj sta vse objekte postavila na novo in posodobila kmetijsko mehanizacijo, ob tem pa je Tatjana ves čas hodila v službo.

Po šoli jima danes največ pomagata sinova, Primož in Tomaž, ki se šolata eden v kmetijski in drugi v lesarski smeri, za dnevne naloge pa poskrbi večinoma Srečko sam. Družinska tradicija ni le kmetija, temveč tudi lovstvo. Srečko je strasten lovec in odgovoren predsednik lokalne Lovske družine Zabukovje. Sooblikovanje družbene podobe kraja jim veliko pomeni, verjamejo pa, da lahko dobro in uspešno delaš le, če si vztrajen in discipliniran.