Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Kramer


Kmetija Rastočnik se razprostira vse od 750 do 1500 metrov nadmorske višine, vse od ribnika v Šmihelu do pašnikov na Rastočki planini, kjer vodi Pot po Golteh. Na kmetiji skrbno gospodari družina Kramer.

To kmetijo so kupili predniki današnjega gospodarja Franca, ki so se preselili iz Ljubnega ob Savinji. Na začetku so kmetovali skromno, s kakšno kravo, volom, imeli so nekaj gozda in kmetovali za lastno oskrbo. Z nekaj litri mleka so začeli že Frančevi starši, mlečno proizvodnjo pa sta okrepila z ženo Marijo. Za lažje delo sta nakupila strojno mehanizacijo, zgradila silos, nov hlev, novo hišo, na svoji Rastočki planini pa imajo še pašnike, hlev in planinsko kočo. Zakonca sta ves čas veliko vlagala v kmetijo, jo obnavljala in razvijala. »Že 42 let sem v hlevu, sem že odslužila delovno dobo,« v smehu pove Marija. Moraš se razvijati, drugače obstaneš, sta prepričana gospodarja, ki jima precej pomagajo tudi otroci, hčeri Sonja in Minka ter sinova Franček in Primož.

Primož bo s svojo soprogo Suzano nasledil kmetijo, že zdaj veliko dela in priganja, pravita mama in oče. Želi si tako povečati kmetijo, da bi lahko ostal doma in se povsem posvetil kmetovanju in svojima otrokoma. Zanima ga tudi morebitna preusmeritev na seneno mleko. Kot bodoči mladi prevzemnik ima še veliko želja. Za molžo večinoma poskrbita Marija in Primož, tako da letno oddajo okrog 80.000 litrov mleka v Mlekarno Celeia. 34 let so opravljali še storitve zimske službe, zase pa doma naredijo tudi suhomesnate dobrote, skuto, kislo mleko, redijo svinje in kokoši. Kar tri zlata priznanja je prejel Marijin domači kruh, Franc pa je med sosedi poznan kot izdelovalec košev in gajbic.