Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Kranc


Ramšakov rod iz Pake pri Vitanju sega že vsaj 600 let v zgodovino. Vsak rod je nekaj ustvaril in pustil lepše sledi naslednikom, na kmetiji pa danes gospodari družina Kranc.

Vse od začetka sta na Ramšakovi kmetiji glavni kmetijski panogi živinoreja in gozdarstvo. Na 24-hektarski kmetiji je vsak rod nekaj ustvaril in pustil dobre temelje za naslednike. Vinko je kmetijo prevzel kot eden izmed petih otrok. Po poroki z Ido in prevzemu kmetije sta skupaj obnovila objekte ter nakupila prve stroje. Za prvi traktor je poskrbel že njegov oče, a sta morala ves čas kaj dokupovati. Nadaljevala sta tudi z mlečno proizvodnjo in jo malo povečala. Ob tem sta omogočila varno in prijetno otroštvo svojim otrokom, Andreju, Poloni in Martini, danes pa ju razveseljuje že kar pet vnukov.

Doma je ostal Andrej s svojo družino, partnerico Tanjo in dvema hčerama. Andrej hodi v službo, a očetu na kmetiji veliko pomaga. Delo si smiselno razdelijo, delajo skupaj, zelo pa cenijo tudi sosedsko pomoč. Čeprav brez službe ne gre, si želijo ohraniti tradicijo in izbrati tiste panoge, ki bodo finančno najbolj smiselne za udobno življenje družine. Verjamejo v nadaljnji razvoj tudi pod Andrejevim vodstvom.