Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Krumpačnik


Že več generacij so na kmetiji Robotnik vidne sledi. Že iz časov, ko jo je vodil priden in dober gospodar Ivan, pa tudi danes, ko jo je z veliko volje nasledil Matej.

Ivan se je veliko ukvarjal z lesom, vozil s konji, redil bike, širom po šoštanjski občini pa so še danes znani po dobrih kranjskih klobasah in suhih salamah, narejenih po njegovem receptu. Dobro delo sta nadaljevala tudi Angela in Matija, ki pa sta se na začetku ukvarjala še s hmeljem. Usoda je žal hotela, da je Matija (pre)kmalu ostal sam s hčerama, Marinko in Anico. Moral je poskrbeti za kmetijo in svoji hčeri, ki sta mu vse od malih nog precej pomagali. Čez nekaj let je k ohranjanju kmetije pomembno pripomogel tudi Marinkin mož Srečko. Dolgo so delali skupaj, z leti pa sta večino odgovornosti prevzela nase.

Po dedku je kmetijo nasledil Matej, ob strani mu še vedno stojita mama Marinka in oče Srečko. Brez njune pomoči bi ob službi težko vodil kmetijo. Sicer marsikatero nalogo opravi tudi njegova partnerica Darinka, a sta njena pomembna skrb otroka, Urban in Tinca. »Urban je že cel Matej,« ponosno povesta babica in dedek. Občudujejo njegovo neizmerno veselje do kmetije, ki ga je zagotovo nasledil po očetu, saj je vajeti kmetije prevzel z veliko zanosa in je tudi zaslužen za oddajanje mleka v Mlekarno Celeia. S skupnimi močni so že veliko naredili, radi pa bi kmetijo še povečali in posodobili. V prostem času, ki ga je sicer bolj malo, najraje uživajo v lepih trenutkih z najmlajšima članoma. Ko se ozreta na svoje življenje, Marinki in Srečku največ pomeni, da se je sin odločil ohranjati tradicijo. Pri tem mu bosta z veseljem še naprej pomagala.