Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Kukovič


Kmetijo Kukovič, po domače pri Gobcu, je kot najmlajša izmed treh hčera nasledila Marija. Že kot otrok je začutila, da mora prevzeti kmetijo in nadaljevati njeno zgodbo. Zato se je po osnovni šoli vpisala na kmetijsko šolo v Šentjur. Pri delu na kmetiji ji pomaga sin Jernej.

Mleko je začela oddajati Marijina mama na začetku sedemdesetih let prejšnjega stoletja. Takrat so imeli približno štiri krave molznice. Zatem so se Marijini starši posvetili tudi obnovi kmetije. Tako so leta 1977 zgradili nov hlev in po letih ročne molže leta 1980 kupili prvi molzni stroj.

Skozi leta je Marija količino oddanega mleka povečala. Danes ima skupno približno 12 glav živine, od tega približno šest krav molznic. Svoj dan začenja ob petih zjutraj, ko se odpravi v hlev. Po jutranji molži mora namreč poskrbeti še za prevoz mleka. Mleko v kanglah vozi na bližnjo kmetijo Golež.

Marija pove, da poseben utrip kmetije ustvarjajo nedeljska druženja. Takrat se ob tradicionalnem nedeljskem kosilu zberejo vse sestre in nečakinje.