Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Kumar


Sredi strnjenega naselja Paška vas je na kmetiji Zima že 25 let vaška zbiralnica mleka, glavna panoga ostaja mlečna proizvodnja, gospodarja pa na domačiji živita in delata z vsem srcem in dušo.

V zlatih časih hmeljarstva so se tudi na kmetiji Zima ukvarjali s hmeljem. Tako kot večina manjših hmeljarjev so tudi pri njih to kulturo opustili sredi sedemdesetih let. Takrat so se posvetili živinoreji, še posebej pitanju bikov. Sočasno so začeli tudi s pridelavo mleka in jo postopoma povečevali. Danes kmetija obsega 14 hektarjev zemlje, imajo 30 glav goveda in letno oddajo okoli 38.000 litrov mleka, precej mleka gre tudi za hranjenje telet, ki jih sami vzrejajo za prenovo črede. Frančiškov oče je bil predstavnik tiste generacije, ki je bila zelo napredna za tedanji čas, tako da je pustil globoke sledi v razvoju kmetije. Ko sta Frančišek in Marija kmetijo podedovala po očetu in mami, sta s spoštovanjem ohranila vse, kar je rod poprej ustvaril, ob tem pa posodobila strojni park in mlečno proizvodnjo ter menjala ostrešje objektov.

Frančišku zdravje ovira zmožnost za delo, zato je za veliko opravil odgovorna Marija, pogosto ji pomaga sin Peter, ki še vedno živi doma. Občasno na pomoč priskoči tudi Marko, ob konicah dela še hči Mojca. »Če smo v družini zdravi in je živina preskrbljena, smo zadovoljni. Nimam posebnih želja,« skromno pripoveduje Marija, ki uživa v vsakodnevnih malenkostih, še posebej pa ji srce ogrejejo njeni vnuki. »Če sta tvoja duša in srce doma na kmetiji, si lahko srečen in tudi z lahkoto delaš,« pove v želji, da bi tudi njuni potomci čutili enako.