Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Kumberger


Sobivanje in povezanost štirih generacij, skromnost, veselje do dela na kmetiji in optimizem … S temi besedami najbolje opišemo kmetijo Kumberger, kjer je skrb za dobro počutje živali na prvem mestu.

Kar štiri generacije sobivajo na manjši kmetiji v Podgaju. Starosti in za zdaj še lastnika sta Jožef in Marija, hči Marinka in mož Sandi sta glavna za molžo in vsa druga opravila, na pomoč pa rada priskočita otroka, Marko in Andrej z ženo Veroniko. Zraven živi tudi Marinkin brat Miran. Kadar je delo opravljeno, si družina rada vzame čas zase in za najmlajša člana, Urha in Ožbolta, ki s svojimi vragolijami poskrbita, da smeha ne manjka.

Mleko oddajajo že skoraj 70 let, pravi mama Marija. »Takrat ga je pobiral sosed, ki je kangle zbiral na voz in jih vozil prodajat. Potem smo ga oddajali v zbiralnico tu v bližini, danes pa ga vozimo k Močniku na Ponikvo.« Marinka je že od nekdaj rada skrbela za krave. Ko je pred leti ostala brez službe, odločitev za kmetovanje ni bila težka. Že od nekdaj jim je pomembno počutje živali, zato so se odločili za pridelovanje senenega mleka. V prihodnosti načrtujejo, da bodo število molznic povečali.

Za družino je pomembna samooskrba, zato poskušajo doma pridelati čim več hrane. »Že od nekdaj doma pridelujemo skoraj vso hrano, imamo tudi kakšnega prašiča. Zelo lep občutek je, ko poješ tisto, kar si pridelal. Imamo kokoši, iz jajc pa mama izdeluje domače rezance,« pove Marinka. Poleg njive imajo tudi svoj sadovnjak in manjši vinograd.