Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Kunej


V vasi Kunšperk, kjer se stikata strmo pobočje Kunšperške gore in obsoteljske ravnice, svojo življenjsko zgodbo že več kot 100 let piše kmetija Kunej, po domače Babič. V okolici slovijo kot odlični glasbeniki, ki popestrijo marsikatero prireditev.

Ko se pripeljemo na kmetijo, uzremo veliko fresko konja na starem hlevu. Terezija nam pove zanimivo zgodbo, povezano s fresko: možev dedek je bil eden redkih kmetov z dvema konjema, zato so ga izbrali za županovega voznika.

Jože skupaj z ženo Terezijo skrbi za rast in razvoj kmetije, ki jo je prevzel po smrti staršev. Že od vsega začetka so mleko prodajali lokalnemu trgovcu Pavlinu, ki je izdeloval razne mlečne izdelke za prodajo v svoji trgovini. Ko je v Šmarju pri Jelšah začela delovati mlekarna, se je tudi v teh krajih začel organizirani odkup mleka. Kot pripoveduje Terezija, je Jožetova mama vsak dan hodila s petlitrsko kanglico mleka do zbiralnice Vuk na Trebče.

Prelomna so bila devetdeseta leta preteklega stoletja, ko so kupili prvi molzni stroj, kar je zelo olajšalo delo. V naslednjih letih je sledil hiter razvoj kmetije: z možem sta povečala število molznic, dokupila zemljo, dogradila gospodarske objekte ter prevzela še sosedovo in ženino kmetijo.

Kljub veliki količini dela, ki jo imajo z obdelovanjem treh kmetij, se v družini vedno najde čas za petje in igranje na tamburice in harmoniko. Kot prizna Terezija, vsi člani družine obvladajo igranje na tamburice. Z njimi nastopajo na marsikateri prireditvi v občini, sama pa rada zapoje v lokalni pevski skupini Ljudske pevke Sosede.