Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Kušar


Na lepem koncu vasice Stenica, z razgledom s hriba na hrib, člane družine Kušar najbolj osrečuje, kadar vidijo napredek in razvoj svoje kmetije. Z njo imajo še vedno veliko načrtov.

Ko sta Stanislav in Lucija nasledila kmetijo po njegovih starših, je bila v precej slabem stanju, tako da sta morala veliko investirati in nakupiti – postavila sta nov hlev, hišo, kupila prve stroje, da so ročno delo in vprego zamenjali traktor, kosilnica, obračalniki in druga mehanizacija, ki je bistveno spremenila delo na kmetiji. Vse od začetka sta sedemčlansko družino preživljala izključno s kmetijo, na kateri vse do danes glavna panoga ostaja živinoreja. Kmetijo je kot najstarejši izmed štirih otrok prevzel Stanko skupaj z ženo Matejo. »Žena je glavna,« se nasmeji Stanko. Ker on hodi v službo, Mateja poskrbi za molžo, mama Lucija skrbi za prašiče, deda pa pomaga svoji snahi.

t

Stankovi fantje, Jan, Andraž in Žan, odraščajo s kmetijo in so radi del dogajanja na domačiji. Še posebej, kadar je Stanko v službi, se zvečer skupaj odpravijo v hlev in pomagajo, da pridelajo okrog 55.000 litrov kvalitetnega mleka letno. Večino dela sicer opravijo sami, a občasno pridejo pomagat tudi bratje in sestre. Kadar se vsi vrnejo domov s svojimi družinami, jih je kar 17 članov ožje družine, babico in deda pa razveseljuje sedem vnukov. »Ko vidiš napredek, da se kmetija razvija, je nekaj najlepšega,« pripoveduje Stanko. Zelo si želi, da bi se kmetija nadaljevala tudi za naslednike in da bi še prihodnje generacije delale složno tako kot danes.