Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Kuzman


»Rad imam les,« poudari Pavel Kuzman, gospodar kmetije Gornjak. Na domačiji, skoraj pravljično obdani z lesom, v objemu neokrnjene narave s podobo planšarske planine, se sliši le cingljanje kravjih zvoncev in ptičje petje.

Ko se je Pavel na začetku osemdesetih priženil na Gornjakovo domačijo, so bili starši žene Marije zelo pridni, a vendarle nezmožni za poseben napredek. Stara poslopja sta potem naslednika, Pavel in Marija, zgradila popolnoma na novo. Najprej mešano kmetijo, na kateri sta redila pitance, sta pozneje preusmerila predvsem v mlečno proizvodnjo. S tem namenom sta povečala tudi čredo krav molznic, za lažjo obdelavo zemlje in pridelavo mleka pa sta kmetijo še strojno posodobila. Danes, ko Pavel vodi dve kmetiji, ženino in svojo rojstno, je v ospredju na Gornjakovi domačiji pridelava mleka, ob tem pa nekaj malega v kmečko blagajno prinese tudi les in kakšen pitanec. Na svoji rojstni kmetiji vzgaja dojilje in si postavlja plemensko čredo. Skupno skrbita za okrog 17 hektarjev ozemlja in 24 glav živine.

Za večino dela sta z ženo sama, občasno se domov vrnejo hčere, Sabina, Petra in Andreja, z družinami. Kadar se zbere vsa družina, je luštno, pravi Pavel. Še posebej, ker za veselje poskrbijo vnuki, zeti pa pomagajo pri kakšnem opravilu. Čeprav prostega časa ne ostane veliko, pa Pavel zelo rad vrže kakšno partijo kart s kolegi ali se s soprogo odpravi na potep. Časa vseeno precej primanjkuje tudi zaradi Marijine dopolnilne dejavnosti, peke kruha in peciva ter predelave mlečnih izdelkov. Njene kakovostne izdelke prodaja na tržnici v Zrečah in na domu, veliko dela po naročilu, z okusnim pecivom pa razvaja tudi svoje bližnje.