Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Levart


Na kmetiji Levart, poznani po okusnih domačih sirih, jogurtih in skuti, so vrata vedno odprta, mimoidoči in obiskovalci pa se na njihovi domačiji počutijo sproščeno in prijetno. S kančkom humorja seveda.

Na lepi, skrbno urejeni in uspešni kmetiji sta bila že predhodnika precej podjetna, trenutni gospodar Stane pa je vodenju kmetije dodal še strokovno znanje in bogate izkušnje. Kot svetovalec v Kmetijsko gozdarski zbornici mnoge izkušnje pri delu, izobraževanja v tujini in dobro poznavanje trga izkoristi za prihodnost in razvoj domače kmetije. Že uspešni mlečni pridelavi so tako dodali še predelavo, tako da mlečne izdelke mimoidočim ponujajo v domači butični trgovinici, kot ji pravi mama Marta, gospodarjeva desna roka pri izdelavi odličnih in okusnih domačih jogurtov, skute, sirov in drugih dobrot.

Na kmetiji, kjer obdelujejo 18 hektarjev, generacije ves čas delajo složno z roko v roki. Gospodarji, ki ponosno nosijo tradicionalno ime Stanislav, nenehno skupaj gradijo, širijo in posodabljajo kmetijo. Na začetku, ko so kmetovali še bolj samooskrbno, so poskusili tudi z gojenjem hmelja, nekdanja gospodarja Pavla in Stanislav pa sta se z leti posvetila predvsem mlečni pridelavi. Z njuno pomočjo sta to dejavnost še obogatila Stanislav in Marta, ki sta kljub sinovemu prevzemu še vedno močno vpeta v celotno dogajanje na kmetiji. S skupnimi močmi letno prodajo okrog 130.000 litrov mleka, nekaj tisoč litrov ga predelajo v kakovostne izdelke, za domačo kupico pa rodi vinograd. Gospodarju Stanetu ob boku stoji tudi soproga Lucija, za najlepše trenutke na kmetiji pa poskrbijo otroci, Ambrož, Manca, Jošt in Meta Pavlina.