Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Likeb


Na Velikem Vrhu, kjer se sosedi radi družijo in si med seboj pomagajo, stoji kmetija Samobor. Kjer naj bi bilo nekoč veliko borov, v objemu neokrnjene narave živi in dela družina Likeb.

Na kmetiji, ki trenutno skrbi za kar 34 hektarjev zemlje, so člani družine Likeb zelo povezani. Vse generacije prej, ko so še več sejali, imeli hmelj in nekaj živine, so delale složno in povezano. Tako je tudi zdaj, ko sta gospodarja kmetije Anton in Stanka. Anton, ki je znanje pridobil tudi na kmetijski šoli, je že od malega pomagal staršem, potem pa nekaj časa delal skupaj z njima. Po očetovi smrti je kmetijo prevzel, s soprogo sta povečala hlev, posodobila stroje, se ves čas širila in večala čredo. Glavna panoga je že vse od osemdesetih let pridelava mleka, tako da ga letno oddajo okrog 100.000 litrov. Imajo 26 glav molznic, skupno pa kar 60 glav goveda, saj redijo še teleta in bike.

Stanka možu pri vodenju kmetije pomaga ob delu, izjemno pridni, kot so si edini starši, pa so tudi njuni otroci, Klemen, Ana in Urška. »Če so zvečer doma, gremo vsi v hlev,« še povesta. Skupaj radi tudi zapojejo in zaigrajo na harmoniko, v njihovem domu živi ljubezen do kmetije in glasbe. Za topel obrok in red v hiši poskrbi Antonova mama Elica, ki ima kar osem vnukov in prav vsi se radi vračajo na domačijo. Koline so zanje skoraj praznik, takrat pridejo Antonovi bratje in sestre, skupaj poprimejo za delo in uživajo v domačih dobrotah. Ponosni so tudi na svoje domače salame. Anton in Stanka rada gresta v hribe ali na izlet, a včasih ni bilo veliko priložnosti. »Sedaj bo,« zatrdijo njuni otroci, ki so pripravljeni pomagati in tudi nadaljevati njuno delo.