Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Lorger


Domačini jo poznajo kot kmetijo »Vrabč«, vendar se vam bodo predstavili s priimkom Lorger, če vas bo pot zanesla k njim. Leta 1982 je na kmetiji začela delati hči Mojca, ki je kasneje tudi prevzela kmetijo.

Sprva je bila kmetija poznana po hmelju, vendar leta 1998 so obnovili sodelovanje z Mlekarno Celeia. Čeprav je minilo že mnogo let, še vedno živi spomin na 15. januar 1998, ko so v zbiralnico KZ Braslovče nesli prvih deset litrov mleka. S časom je kmetija rastla, z njo pa tudi čreda. Danes imajo 30 krav molznic, skupaj pa čreda šteje 60 glav. V letu 2013 so v Mlekarno Celeia prodali približno 216.000 litrov mleka, zaradi suše v preteklem letu pa so pričakovanja za leto 2014 nekoliko nižja.

Družina Lorger poljščine prideluje po pravilih za integrirano pridelavo in skrb za kakovost je na prvem mestu. Zelo so ponosni, da tudi Mlekarna Celeia, ki njihovo mleko odkupuje, daje vedno večji poudarek na kakovost. To potrjuje certifikat pridelano/proizvedeno brez gensko spremenjenih organizmov, v katerega so vključeni. Verjamejo, da je prihodnost v kakovosti, zato podpirajo Mlekarno Celeia v njenih prizadevanjih in predvsem s ponosom posegajo po izdelkih Zelene Doline.

Poleg Mojce in moža Dragota sta del družine še dva sinova, Franci in Drago. Za prihodnost se ne bojijo saj bo opravljeno delo, trud in skrb nadaljeval starejši sin Franci z družino. Prav nadaljevanje tradicije navdaja celotno družino s ponosom, še posebej Mojco in Dragota, ki sta otrokom priučila delovne navade in spoštovanje do opravljenega dela. Skupaj že delajo nove načrte za posodobitev kmetije, eden glavnih ciljev pa je prenova hleva za živino.