Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Lužnik


Sredi razgibane vasi stoji 18-hektarska kmetija Jeseničnik. Lužnikovi, ki ohranjajo dolgoletno tradicijo kmetije, cenijo mir in čudovito okolico gorsko-višinske kmetije, čeprav obdelovanje strmin ni enostavno.

Pred štirimi rodovi so kmetijo kupili in na začetku veliko sejali, se ukvarjali z lesom in živinorejo, kmetovali pa so predvsem za lastno oskrbo. Za razcvet kmetije sta najbolj zaslužni zadnji dve generaciji. Dragovi starši, Anton in Antonija, ki sta še vedno pomemben del kmetije, sta začela kmetijo posodabljati in na začetku sedemdesetih z mlečno proizvodnjo. Postavila sta nekaj novih objektov in kupila prvo mehanizacijo, ta je na kmetiji največ spremenila. Kot najstarejši izmed treh otrok je Drago nasledil kmetijo, ki jo sedaj vodi z ženo Emilijo. Eden glavnih razvojnih mejnikov v času njunega gospodarjenja je zagotovo gradnja novega hleva na prosto rejo, ob tem pa sta še nekoliko modernizirala strojni park in kmetijo povečala z najemom ter razširila mlečno proizvodnjo.

Glavni vir prihodka predstavljajo mleko, les in teleta ter Emilijina služba, zase pa pridelajo veliko hrane doma. Skrb za hlev je večinoma Dragova, pomagajo pa tudi drugi družinski člani, tudi otroci, Petra, Aljaž in Luka. »Fanta veliko govorita o kmetiji, oba bosta prevzemnika,« se pošali oče, ki je prepričan, da so tudi otroci že nasledili voljo in veselje do dela na kmetiji. Trenutno si lastnik želi predvsem ohraniti prirejo mleka. Zdaj ga letno prodajo okrog 80.000 litrov, na kmetiji pa vedno ostaja prostor za morebitno širitev. Razen občasno najetih strojnih storitev večino dela opravijo sami, v prostem času pa si radi privoščijo kakšen dan izleta ali oddiha.