Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Marinc


Tradicija kmetije Marinc, po domače Gašperc, šteje več kot 200 let. Sledi truda več generacij so tako vidne na vsakem koraku, danes pa mlečno tradicijo nadaljuje Janko z ženo Zdenko, sinom Damjanom, snaho Matejo ter vnukinjama Tino in Nino.

Janko pripoveduje, da so mleko pred več 50 leti začeli oddajati njegovi starši. Sprva so ga v kanglah nosili v skupno zbiralnico Sveti Lovrenc, od leta 1998 pa imajo na kmetiji samostojen bazen in mleko vozijo k Marinc.

Janko se spominja dela s konjsko vprego in leta 1976, ko jo je zamenjal prvi traktor. Sledili so nakupi priključkov, kot sta obračalnik in pajek. Leta 1980 so kupili drugi traktor in trosilnik. Za napredek kmetije so si prizadevali ves čas. Med drugim so od leta 1995 več kot desetletje ponujali tudi storitve z žitnim kombajnom. Temu je leta 1998 odločitvi, da se Janko posveti izključno kmetiji, sledilo še povečanje obdelovalnih površin, tako da so nekaj zemlje vzeli v najem.

Janko se spominja otroštva, ki ga je preživel na kmetiji. Imel je doma, iz lesa narejene igrače, bolj kot igra pa ga je zanimalo delo z žago, s katero je podiral manjša drevesa.

Ob oblici dela jim na pomoč priskoči tudi Damjanova sestra. Kmetijo Gašperc bo nekoč prevzel Damjan, ki ima željo po posodobitvi mehanizacije, predvsem nakupu traktorja. Razmišljajo tudi, da bi zaradi lege kmetije, ki je na hribovitem območju, začeli pasti strmine, ter o ekološki pridelavi mleka.