Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Meh


Prijetna mlada družinica ob pomoči staršev vodi kmetijo Brglez v Spodnjem Razborju pri Šoštanju. Radi delajo in radi so na kmetiji, pravijo.

Na kmetiji složno skupaj živijo in delajo mama Jožica in oče Ivan, sin Gregor z družino, ženo Brigito ter hčerami, Nejo, Laro in Julijo. Gregor kmetijo vodi ob delu, večino dela doma, še posebej v hlevu, pa opravi Brigita. Pomaga ji tast, mama Jožica poskrbi za topel obrok in čunke, kot pravijo najmlajše članice družine, ki pri hiši poskrbijo za živžav, doda ponosna mamica. Glavna panoga na kmetiji je vse od začetka, odkar se je vzpostavila mlečna proga, oddaja mleka v Mlekarno Celeia. Letno ga oddajo okrog 45.000 litrov, za lažje delo s sodobno mlečno proizvodnjo pa sta poskrbela mlada prevzemnika in iz tega vira zagotovila še nova ostrešja, gnojno jamo in še kaj. Za temelje kmetovanja, osnovne objekte in prve stroje so poskrbeli že starši.

Domačija še vedno ostaja srce celotne družine, Gregorjevi štirje bratje in sestra se z družinami radi vračajo domov. Takrat babico in dedka razveseljuje kar 13 vnukov. Več kot 30 Mehovih se zbere za veliko kmečko mizo in okušajo domače dobrote – želodec, salame, kruh, pecivo in še kaj izpod rok mame Jožice. Takrat ne uživajo le v dobri hrani, temveč tudi ob zvokih harmonike izpod Gregorjevih prstov. »Radi delamo, radi smo na kmetiji,« pripoveduje Brigita in si za prihodnja leta najbolj želi, da bi se ohranilo tisto, kar je bilo do zdaj ustvarjeno.