Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Meklav


Na kmetiji Meklav – Štober so ponosni na bogato zgodovino, z veliko skrbjo in zavestjo pa se jo trudijo ohraniti za naslednje generacije.

Nekoč je bila kmetija Meklav – Štober tretja največja kmetija po katastru, pozneje se je razdelila na več manjših. Njeni začetki segajo že v daljno leto 1660. Danes sta Štobarjeva hiša in kašča del kulturne dediščine in spomeniško zavarovani, današnja podoba hiše pa je odsev hiše iz leta 1814.

Na kmetiji živijo Silva, njen mož Konrad ter njune hčerke Aleksandra, Klementina in Jernejka. Mleko so oddajali že Silvini stari starši, od leta 1974 dalje, ko se je odprla skupna zbiralnica v Andražu. Silva in Konrad sta kmetijo prevzela leta 1988. Ob prevzemu je bila v zelo slabem stanju, vendar sta jo skozi leta v celoti obnovila. Takrat so na kmetiji za nekaj let opustili pridelavo mleka, ponovno pa so se z njo začeli ukvarjati leta 1997. Danes se posvečajo izključno pridelavi mleka. V delo na kmetiji so že od malega vpete tudi Aleksandra, Klementina in Jernejka. Klementina se spominja, da sta imeli s sestro Aleksandro že kot deklici svoje grabljice in motiko.

Silva si želi, da bi se nadaljevala družinska tradicija in bi kmetijo prevzela ena izmed hčera. Glede na število pridnih rok na kmetiji Meklav – Štober se za prihodnost kmetije ni bati.