Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Metličar


Na kmetiji Metličar, ki jo domačini poznajo pod imenom pri Bačevih, je svojo zgodbo pisalo mnogo generacij. Rimska cesta v neposredni okolici Močel, hud požar v vasi, druga svetovna vojna – vse to so zgodbe tudi s te kmetije. Danes nove zgodbe kmetije ustvarjajo gospodarica Špela z možem Markom in njegovimi starši.

Kot pripoveduje Markov oče Vanč, se na kmetiji Bačevih kmetuje že več kot 200 let. Pred okoli 150 leti je vas Vrh, kjer stoji kmetija, zajel hud požar in uničil skoraj vse zgradbe v vasi. Leta so tekla, prišla je druga svetovna vojna. Oče in brat sta morala k vojakom, mama je ostala sama s tremi majhnimi otroki na kmetiji. Marsikdaj je bilo zelo hudo, pripoveduje. Da so preživeli, se je mama ukvarjala tudi z izdelovanjem mlečnih izdelkov in jih prodajala v Šmarje.

Ko je oče umrl, sta z ženo Lojzko prevzela kmetijo. V zakonu so se jima rodili trije otroci: Slavica, Marko in Jožica. Slabe razmere za kmetovanje so narekovale delo, veliko je bilo treba postoriti na roke. Mehanizacija kmetije se je začela z nakupom traktorja, leta 1991 so kupili še molzni stroj. Ko se je v sedemdesetih letih začel organizirani odkup mleka, so imeli okoli deset krav molznic. Za meso so vsako leto spitali kakšnega bika in svinjo ter pridelovali vino v lastnem vinogradu.

Pred nekaj leti sta Marko in žena Špela prevzela kmetijo. Marko si dodaten denar služi v podjetju Vitli Krpan, po službi pa pomaga doma na kmetiji. Delo s traktorjem mu je v veliko veselje, prizna. »Že kot otrok je hotel biti cele dneve na traktorju,« se spomni oče Vanč. V prihodnosti si želita povečati obseg proizvodnje in nadaljevati prirejo kakovostnega mleka.