Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Mužerlin


Zgodba kmetije Mužerlin se piše že več kot 150 let. Na kmetiji so danes usmerjeni predvsem v mlečno proizvodnjo, po besedah gospodarja Štefana pa je bila tu nekoč tudi kovačnica. V njej so izdelovali orodje, potrebno za delo na kmetiji. Ker je dela za enega enostavno preveč, je nepogrešljiva tudi pomoč žene Poldke, sina Rajka in hčerke Lidije.

Mleko so začeli oddajati leta 1970 že Štefanovi starši. Takrat so ga s kanglami vozili v Loko pri Žusmu. Kmetijo je kot najmlajši izmed treh otrok prevzel Štefan, saj sta brat in sestra kmetijo že zapustila. Štefan pove, da je bila tedaj kmetija precej manjša. Po rojstvu otrok je doma najprej ostala Poldka, leta 1991, ko je Štefan izgubil službo, pa sta začela skupaj intenzivneje kmetovati in širiti kmetijo. Sprva so podrli star kozolec, ki je takrat štel zavidljivih 130 let, in na njegovem mestu zgradili hlev. Temu je pozneje sledila še gradnja oziroma obnova drugih objektov in modernizacija voznega parka.

Skozi leta so obdelovalne površine pridobivali z najemi, kar jim je omogočalo, da so povečevali tudi število živine. Če je bilo leta 1991, ko se je začel intenzivnejši razvoj kmetije, na kmetiji sedem krav molznic, imajo danes 20 krav molznic in 13 plemenskih telic.

Nihče od članov družine ni zadolžen za posamezno opravilo, saj delo na kmetiji Mužerlin poteka složno in vsi poprimejo za vsako delo. Sin Rajko danes nekoliko pogosteje poprime za delo s stroji, sicer pa to delo ni tuje niti Poldki.