Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Napotnik


Na mešani kmetiji, kjer sta že vrsto let v ospredju živinoreja in mlečna pridelava, ves čas stremijo h kakovosti in urejenosti, člani družine pa imajo poleg ljubezni do kmetije tudi veliko strast do športa.

Na mešani kmetiji so že od nekdaj redili govedo, prašiče, piščance, konji so bili delovna živina, v kmečko blagajno je nekaj doprinesla prodaja domačega vina, nekaj časa so pridelovali tudi jagode ter se za preživetje družine in kmetije ukvarjali z raznimi dejavnostmi. Vse do danes pa je glavna panoga ostala pridelava mleka. Z mlečno proizvodnjo sta v drugi polovici šestdesetih let začela Karolina in Matija, starši današnjega lastnika. Dušan in Bojana sta pridelavo še nekoliko okrepila, v najem vzela nekaj zemlje, povečala stalež krav in količino letno pridelanega mleka na okrog 160.000 litrov.

Dušan kmetijo vodi ob službi, tako da Bojana ob dopoldnevih večino nalog opravi sama. Pogosto pomagata tudi študenta, Patricija in Žan. Prednost življenja in dela na kmetiji je v tem, da si sam svoj gospod, da si sam narediš tako, kot želiš, čeprav zahteva tudi precej truda, odrekanja in stroškov, ki so dandanes vedno večji. »Če ne bi bilo veselja, ne bi ohranili kmetije,« pove Dušan, ki mora usklajevati službo in vodenje kmetije, kar v današnjih časih ni lahko. Da si nabereš novih moči, si je treba vzeti tudi prosto, so prepričani. Pozimi radi stopijo na smuči, poleti uživajo na morju, ob nedeljah pa se odpravijo na sprehod. Šport teče po njihovih žilah, saj sta tudi oba otroka, Patricija in Žan, izjemna športnika in odlična timska igralca odbojke in nogometa.